Nazwę zespołu  Saor Patrol – (Seor z języka Gaelic – ‘Saorsa’ –   “wolność”), można by przetłumaczyć jako Żołnierze Wolności.

Zespół gra, jak sami to określają – Scottish Medieval Rock – jest to połączenie rytmicznego, ciężkiego bębna z wygrywającymi dawne (choć nie tylko) szkockie pieśni dudami z dodatkiem ostrej gitary elektrycznej. Muszę przyznać ze słucha się tego bardzo dobrze – szczególnie ostatnie płyty są warte polecenia – widać że zespół odnalazł tam już swój własny styl.

saor patrol 1

zdjęcie za: www.saorpatrol.com

Grupa sporo koncertuje, można ich zobaczyć  zarówno na różnych średniowiecznych pokazach na terenie Niemiec, Czech czy Francji,  jak i na różnych koncertach w Szkocji. Często grają również na ulicach Edynburga czy Glasgow. Aż dziw bierze że przy tak pracowitym terminarzu zdołali jeszcze nagrać 8 płyt…  a to jeszcze nie wszystko…

Saor Patrol jest związany z projektem budowy średniowiecznej osady Duncarron, poprzez propagowaną przez nich fundację “The Clanranald Trust for Scotland”. Prace nad powstaniem osady trwają od 2000 roku, dziś możemy już podziwiać piękną palisadę, drewniane budynki wewnątrz, a latem są tam organizowane imprezy z cyklu “żywa historia”.

Więcej o tej osadzie możesz się dowiedzieć na stronie  www.duncarron.com

 Saor Patrol 2

Dyskografia grupy:
Esspee – 2001
Black Bull – 2003
Full Boar – 2005
Full Throttle – 2006
Hands Across the Border – 2008
Duncarron – 2011
Two Headed Dog – 2012
Crann Tara – 2013
większość z tych płyt można dostać w formacie mp3 na stronie:  www.saorpatrol.com/store

saor patrol

zdjęcie za: www.saorpatrol.com

członkowie zespołu:
Charlie Allan  – dudy
Kev Johnston – bębny
Marcus Dickson – bębny
Mark Monaghan – bębny
Steve Legget – gitara

 

Saor Patrol a Homecoming at Duncarron Scotland May 2013

 

 

 

całość – koncert w Köln 05.08.2013

 

oficjalna strona zespołu – www.saorpatrol.com